Egészségügy

Deutériumcsökkentést a daganatos betegségek gyógyításába

A deutériumcsökkentést a daganatos betegségek gyógyításába illeszthető kiegészítő terápiaként említi a Nature Research 2020. áprilisi számában megjelent publikáció, melyben a szerzők hivatkoznak Somlyai Gábor és Boros G. László, a deutériumdepléció nemzetközileg elismert vezető kutatóinak közleményeire is.

Mi az a deutérium? A deutérium vagy nehézhidrogén a hidrogén egyik stabil izotópja, melynek természetes előfordulása 1 atom 6500 hidrogénatomonként. A deutérium atommagját deuteronnak nevezik, egy protont és egy neutront tartalmaz, míg a normál hidrogén csupán egy protont. (a szerk)

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft., a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Egyetem szakembereinek, a Molecules című tudományos folyóirat 2020 márciusi számában megjelent új közleménye a deutériummegvonás metabolikus betegségekre gyakorolt pozitív hatását is igazolja.

A daganatos betegségek okát napjainkban elsődlegesen a sejtekben bekövetkező sorozatos genetikai hibákra vezetik vissza, de egyre erősödik az a tudományos irányzat, amely a daganatos betegségekre sejtszintű metabolikus betegségként tekint. A rák metabolikus megközelítése egyre elfogadottabb orvosszakmai körökben, a daganatsejtek metabolikus átprogramozása új lehetőséget kínál a betegség anyagcserén alapuló kezelésére. A Nature Research 2020. április 6-i számában megjelent publikáció a deutériumcsökkentést a gyógyításba illeszthető kiegészítő metabolikus terápiaként említi, mely csökkentett deutériumtartalmú víz fogyasztásával, és megfelelő, deutériumcsökkentő étrend követésével valósítható meg.

A cikk szerzői hivatkoznak Somlyai Gábor és Boros G. László, a deutériumdepléció nemzetközileg elismert vezető kutatóinak közleményeire is. A deutérium biológiai és élettani szerepének három évtizedes kutatása során igazolást nyert, hogy az eljárás a daganatgyógyászat mellett a metabolikus betegségek megelőzésében és kezelésében is szerepet kaphat. A Molecules című folyóirat 2020. március 16-án megjelent cikkében a magyar kutatók összefoglalják azoknak a preklinikai teszteknek az eredményeit, amelyek megalapozták a későbbi humán klinikai vizsgálatokat. Állati modellrendszerben a csökkentett deutériumtartalmú víz, inzulinnal együtt alkalmazva, dózisfüggő módon csökkentette a patkányok vércukorszintjét, a hatás szempontjából legkedvezőbbnek a 125-135 ppm közötti koncentrációtartomány bizonyult.

A közlemény a humán klinikai vizsgálat eredményeit is ismerteti; a deutériummegvonás hatására csökkent a betegek reggeli (éhomi) vércukorszintje, az inzulin hatékonyabban stimulálta a sejtek cukorfelvételét. Ezzel magyarázható, hogy a vizsgálat végére a betegek 30%-ánál csökkent az inzulinrezisztencia mértéke. Emellett a betegek szérumában szignifikáns mértékben nőtt a “jó”, HDL-koleszterin szintje is. A klinikai vizsgálatban a betegek 3 hónapon keresztül fogyasztották a 104 ppm deutériumtartalmú vizet, szervezetük deutériumkoncentrációja ez idő alatt az átlagos 147,5 ppm-ről 133,9 ppm-re csökkent. A közölt eredmények megerősítik, hogy a szervezet deutériumtartalmának 15-20 ppm-es csökkenése jelentős pozitív élettani hatást fejt ki, a deutériumdepléció a daganatos betegségek mellett a metabolikus betegségek megelőzésében és kezelésében is szerepet kaphat a jövőben. A deutériumdepléció alkalmazásában rejlő terápiás lehetőségek feltárása további kutatásokat és klinikai vizsgálatokat igényel.

 

A híranyagban említett közlemények és hivatkozások az alábbi linkeken érhetőek el:
https://www.nature.com/articles/s41598-020-62853-8
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306987715004399
https://academic.oup.com/neuro-oncology/article/19/4/595/3057929
https://www.mdpi.com/1420-3049/25/6/1376/htm

Céginformációk:

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. 1993 óta irányítja a deutériummegvonással kapcsolatos kutatásokat és az eljárásra épülő gyógyszerfejlesztést. Dr. Somlyai Gábor vezető kutató 30 évvel ezelőtt világelsőként ismerte fel a természetben található deutérium biológiai szerepét, élettani jelentőségét, kutatási eredményei igazolták a deutériummegvonás daganatellenes hatását. A vízben és szerves molekulákban megtalálható deutérium hidrogénre történő stratégiai cseréje új lehetőséget nyit meg elsődlegesen a daganatos és metabolikus betegségek megelőzésében és gyógyításában. A HYD Kft. anyavállalata, a HYD Pharma Zrt., az elmúlt években jelentős lépést tett a csökkentett deutériumtartalmú víz (DDW) daganatellenes gyógyszerként való elismertetése felé. Világviszonylatban is egyedülálló gyógyszeripari beruházása megkapta a gyártási engedélyt – a GMP (Helyes Gyógyszergyártási Gyakorlat) minősítést -, a DDW-t aktív hatóanyagként regisztrálták az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) rendszerében.

További információ:
HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft.
Web: www.hyd.huwww.vetera.huwww.deuteriumdepletion.com
Dr. Somlyai Gábor, ügyvezető és vezető kutató; +36-1/365-1660; info@hyd.hu

Érdekel minket az ön véleménye is