Kultúra

A magyar zene lesz a fókuszban a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek új évadában

A magyar zene lesz a fókuszban a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek (MRME) új évadában – hangzott el az MRME pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Papp Dániel, a fenntartó MTVA vezérigazgatója elmondta, hogy a Szimfonikus Zenekar, az Énekkar és a Gyermekkórus új otthona az Opera Jókai utcai bázisa lesz. “A közmédia ezután is biztosítja az MRME világszínvonalú működéséhez szükséges feltételeket”

– hangsúlyozta.


    Kitért arra, hogy a rádió együttesei is nehéz időszakon vannak túl, ugyanakkor a művészek megmutatták, hogy igazi közösséget, családot alkotnak és jól helyt álltak. Papp Dániel kiemelte, hogy az MRME-ben új bérrendszert vezettek be.
    Devich Márton, az MRME ügyvezető igazgatója hozzátette: a Jókai utcai épület korszerű és ideális az MRME számára. Mint mondta, az együttesben nagyon jó a hangulat.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara


    Beszámolt arról, hogy a következő évadra öt bérletet hirdetnek: Vásáry Tamás Brahms-sorozata a Zeneakadémián lesz, akárcsak a Dohnányi-bérlet előadásai, a Lehel-bérlet a Müpában, az Anno Sacri-bérlet a Szent István-bazilikában és a Mátyás-templomban, és az utóbbi lesz a helyszíne az Énekkar Sapszon-bérlete három estjének.


    Vásáry Tamás, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának örökös tiszteletbeli főzeneigazgatója megjegyezte, hogy Brahms az egyik kedvenc komponistája, “benne van a legszerelmesebb zene”, és a sorozatban legfontosabb művei hangzanak el.

Kodály Zoltán születésének 140. és Lajtha László születésének 130. évfordulóján számos előadás mellett az Énekkar Lajtha-Kodály hangzó összkiadást készít. Az első Lajtha-emlékest januárban lesz a Jézus Szíve Jezsuita Templomban. Koncertet adnak az Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva a bazilikában, ünnepi koncerttel köszöntik 70. születésnapján Kovács János karmestert a Müpában, előadják és rögzítik a Pilinszky-centenáriumra kiírt pályázat győztes művét, lesz Újévi Nyitány Medveczky Ádámmal, Cziffra-év gálakoncert Balázs Jánossal, Virtuózok-est, valamint karácsonyi koncertek az Énekkarral és a Gyermekkórussal – sorolta Devich Márton.

Hirdetés


    Kovács János a sajtótájékoztatón elmondta, hogy október 16-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Bruckner 9. szimfóniáját is dirigálja, decemberben a Zeneakadémián Smetanát és Janáceket vezényel.


    Devich Márton újdonságként említette, hogy vidéki ismétlő hangversenyek lesznek Miskolcon és Kecskeméten, szeptemberben részt vesznek a rangos bukaresti Enescu Fesztiválon, decemberben spanyol turnéra indulnak, és novemberben, valamint jövő májusban José Curával játszanak a Müpában, előadva a Bajazzókat, valamint Cura saját Requiemjét.


    Az Énekkar karigazgatója, Pad Zoltán a Sapszon-bérletről szólva megemlítette, hogy egyrészt pótolják a tavaly elmaradt koncerteket, másrészt Florian Helgath vendégkarnaggyal német műsort adnak elő, december 15-én pedig francia műsorral jelentkeznek, benne Saint-Saëns Karácsonyi oratóriumával.

“Az Énekkar 2021-2022-ben Lajtha László valamennyi vokális művét előadja, akárcsak Kodály vokális termését”

– tette hozzá.


    Dinyés Soma, a Gyermekkórus vezető karnagya elmondta, hogy szeptember 27-én a Zeneakadémián lesz az évadnyitó előadásuk, és megtartják szokásos karácsonyi koncertjüket is. Ők is ott lesznek José Cura két budapesti fellépésén, és közös műsoruk lesz a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, valamint a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekarral.

    Az MRME új évadában karmesterként fellép Carlo Montanaro, Kobajasi Ken-Icsiro, Ricardo Frizza, ifj. Sapszon Ferenc, a fiatalok közül Farkas Róbert és Káli Gábor, a közreműködő művészek között lesz Varvara, Várjon Dénes, Balog József, Fejérvári Zoltán, Rohmann Ditta, Banda Ádám, Kokas Dóra, Pusker Júlia, Balogh Ádám.


    Devich Márton az elmúlt szezon kapcsán megemlítette, hogy a pandémia alatt tizenhárom alkalommal szerepeltek az M5 képernyőjén, koncertközvetítésüket átvette a RAI, a BBC és a WDR is. Hozzátette: nő a stúdiófelvételek száma, sikeres a Variációk kamarazenére sorozatuk, Vásáry Tamás streamelt Mozart-koncertjének nézettsége pedig több mint 16 ezer volt.


Ezt is olvassa el!
Tízforrás fesztivál kezdődik a Fertő-part négy településén
Tízforrás fesztivál

Koncertek, szabadtéri filmvetítések, kiállítások, kézműves programok és túrák is várják a közönséget péntektől július 18-ig a Tízforrás fesztiválon a Fertő-part Érdekel

Gipsy Jazz Trió buli Dunaújvárosban

Még egy kört! - Gipsy Jazz Trió Legközelebb 2019 október 25.én - én lépünk fel Dunaújvárosban Érdekel

Szőny – Megtalálták a légiótábor főkapuját Brigetióban

Az ELTE régészeti tanszékének hallgatói és a helyi Klapka György Múzeum régészei a római kori brigetiói légiótábor északi főkapuja és Érdekel

Nyolc társulat a nemzetközi tánctalálkozón Pécsett
Pécsi Balett

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót szeptember 13. és 18. között a baranyai megyeszékhelyen nyolc társulat részvételével - Érdekel

Vasárnap akár ingyen is megnézheti a Feszty-körképet

Szerző 125 éve adták át a nagyközönségnek a Feszty-körképet. Az évfordulóra emlékezve 2019. május 12-én, vasárnap Érdekel

Régészeti leleteket találtak a szakemberek a szentesi Tóth József Színház alagsorában
Koszta József Múzeum

A kora újkorra keltezhető régészeti leleteket találtak a Koszta József Múzeum munkatársai a szentesi Tóth József Színház alagsorában - tájékoztatta Érdekel

Március utolsó hétvégéjén Kecskeméten ismét megrendezik a Bohém Ragtime & Jazz Fesztivált

Peter Rockerboyler Lehet itt dumálni jobbra és balra is de a Jazz és Ragtime az egyik leginstrumentálisabb (tudnám mit jelent) Érdekel

A nagyárvíz festményeiből nyílik kiállítás Szegeden

Forrás Az 1879-es nagyárvíz festményeiből nyílik tárlat Szegeden, a város történetének egyik legnagyobb tragédiáját bemutató alkotásokat Érdekel

Forrás Fémkeresők segítik a zalaegerszegi Göcseji Múzeum régészeti osztályának munkáját, az intézménnyel hivatalos szerződésben álló fémkeresők Érdekel

0 0 votes
Értékeld

Érdekel minket az ön véleménye is